@article { author = {mohamadi, mohamad and yousofvand, davood and saatsaz, pegah}, title = {The effect of internal audit, supply chain management and knowledge management on total quality management in food industry companies in Tehran province}, journal = {Journal of Accounting and Management Vision}, volume = {3}, number = {32}, pages = {101-124}, year = {2020}, publisher = {saeed sheiporian}, issn = {2645-4572}, eissn = {2645-4572}, doi = {}, abstract = {The purpose of this study was to investigate the effect of internal auditing, supply chain management and knowledge management on total quality management in food manufacturing companies in Tehran province in order to explain the strengths and weaknesses of such manufacturing companies and provide appropriate and practical solutions. To improve their current situation. The present research is based on the applied purpose and based on the nature and method, it is descriptive and in terms of data collection it is survey. The statistical population of the present study consists of all financial managers, auditors, quality control managers and management accountants of companies active in food production companies and food related items in 1399. The validity of the research variables and the resulting indices were examined by LISREL software using the confirmatory factor analysis test, and by using structural equation modeling, which is a mixture of confirmatory factor analysis and path analysis, the hypotheses were tested. The research was conducted. Findings and Results: In connection with the first hypothesis of the research, the results showed that the internal audit variable has a significant effect on quality management. Regarding the second hypothesis, the results showed that the supply chain management variable has a significant effect on quality management. Finally, in connection with the third hypothesis, the results showed that the knowledge management variable has a significant effect on quality management.}, keywords = {Internal Audit,Supply chain management,Knowledge Management,Total Quality Management,food industry companies in Tehran province}, title_fa = {تأثیر حسابرسی داخلی، مدیریت زنجیره تأمین و مدیریت دانش بر مدیریت کیفیت فراگیر در شرکت های تولید کننده صنایع غذایی استان تهران}, abstract_fa = {هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر حسابرسی داخلی، مدیریت زنجیره تأمین و مدیریت دانش بر مدیریت کیفیت فراگیر در شرکت های تولید کننده صنایع غذایی استان تهران به منظور تبیین نقاط ضعف و قوت این دست از شرکت های تولیدی و ارائه راه حل هایی مناسب و کاربردی به منظور بهبود وضعیت فعلی آنها می باشد. پژوهش حاضر براساس هدف کاربردی است و براساس ماهیت و روش، از نوع توصیفی و از نظر گردآوری داده‌ها نیز از نوع پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی مدیران مالی، حسابرسان، مدیران کنترل کیفیت و حسابداران مدیریت شرکت های شرکت های تولیدی فعال مواد غذایی و اقلام مربوط به مواد غذایی در سال 1399 تشکیل می دهند. به وسیله نرم افزار لیزرل روایی سازه متغیرهای تحقیق و شاخص‌های منتج از آن ها به وسیله آزمون تحلیل عاملی تاییدی بررسی و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری‌ که آمیزه ای از تحلیل عاملی تائیدی و تحلیل مسیر می باشد، به آزمون فرضیه های تحقیق پرداخته شد. یافته ها و نتایج پژوهش: در ارتباط با فرضیه اول پژوهش نتایج نشان داد که متغیر حسابرسی داخلی بر مدیریت کیفیت تاثیر معنی داری دارد. در خصوص فرضیه دوم پژوهش نتایج نشان داد که متغیر مدیریت زنجیره تامین بر مدیریت کیفیت تاثیر معنی داری دارد. در نهایت، در ارتباط با فرضیه سوم پژوهش نتایج نشان داد که متغیر مدیریت دانش بر مدیریت کیفیت تاثیر معنی داری دارد.}, keywords_fa = {حسابرسی داخلی,مدیریت زنجیره تأمین,مدیریت دانش,مدیریت کیفیت فراگیر,شرکت های تولید کننده صنایع غذایی استان تهران}, url = {https://www.jamv.ir/article_120295.html}, eprint = {https://www.jamv.ir/article_120295_5e2d6c289f13253080a24daef32054ed.pdf} }